Wie was Jan van Scorel?

Velen kennen het hotel in Schoorl. Behalve de naam heeft deze niet veel met deze beroemde kunstenaar te maken.

Hij  was dus een kunstenaar in de 16e eeuw. Mede dankzij hem werd het beroep van schilder niet meer als ambacht, maar als kunst gezien.

Kunst van deze schilder kunt u bijvoorbeeld vinden in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Ook als u naar het Prado museum in Madrid gaat komt u twee werken van hem tegen.

In Amsterdam is hij in het Rijksmuseum ruim vertegenwoordigd in zaal o.6 waar de Schilders van de Lage Landen uit de Middeleeuwen en Renaissance tentoongesteld zijn.

Naast kunstenaar was hij ook ingenieur. Hij heeft de Zijperpolder, een gebied boven Camperduin en Petten, drooggelegd.

In het centrum van Schoorl voor de Nederlands Hervormde kerk staat een standbeeld van Schoorls beroemdste inwoner.

Komt u naar Schoorl?

Dan kunnen wij u één van onze bungalows van harte aanbevelen.

Houdt u van de Bergense Schoorl of andere kunst?

Dan kunnen wij u Museum Kranenburgh in Bergen of het Stedelijk Museum in Alkmaar van harte aanbevelen.

Ons bungalowpark ligt een half uur fietsen van Bergen en binnen het uur bent u met de fiets in het centrum van Alkmaar.

een paar andere kunsttips in onze buurt:

Het Westfries Nuseum in Hoorn met prachtige schilderijen uit de 17e eeuw en Westfriese opgravingen uit de vroege Middeleeuwen.

 

 

Jan van Scorel, een beroemde inwoner van ons dorp Schoorl

klik hier om te reserveren voor een bezoek aan Scorel

 

Jan van Scorel (1495-1562) was een Nederlandse schilder uit de Noordelijke Renaissance. Hij werd geboren in Schoorl, dat destijds behoorde tot het Graafschap Holland. Hier zijn enkele belangrijke punten over van Scorel:

  1. Opleiding in Italië: van Scorel trok op jonge leeftijd naar Italië en studeerde onder invloedrijke Italiaanse kunstenaars. Hij werkte enige tijd in Rome, waar hij de kunstwerken van de Italiaanse Renaissance bestudeerde.
  2. Terugkeer naar Nederland: Na zijn periode in Italië keerde van Scorel terug naar Nederland. Hij vestigde zich in Utrecht en werd een belangrijk figuur in de Noordelijke Renaissance in de Lage Landen.
  3. Stijl en Invloeden: Zijn werk vertoont de invloeden van de Italiaanse Renaissance, met name van kunstenaars zoals Rafaël. van Scorel wordt beschouwd als een van de eerste Nederlandse kunstenaars die de principes van de Italiaanse Renaissance in zijn schilderijen integreerde.
  4. Religieuze en portretschilderijen: van Scorel staat bekend om zijn religieuze werken en portretten. Hij schilderde veel altaarstukken voor kerken, maar maakte ook portretten van welgestelde burgers.
  5. Humanistische Ideeën: Naast zijn schilderwerk was van Scorel ook geïnteresseerd in humanistische ideeën. Hij had contact met humanisten en geleerden van zijn tijd.
  6. Invloed op de Nederlandse kunst: van Scorel wordt beschouwd als een belangrijke figuur in de ontwikkeling van de Nederlandse kunst in de 16e eeuw. Zijn invloed strekte zich uit tot latere kunstenaars in de regio.

Hij  overleed in 1562. Zijn werk en nalatenschap hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse schilderkunst tijdens de Renaissance.